K2

Poznáte potraviny obsahujúce vitamín K? Patrí sem aj jedna dosť netradičná!

Dokážete vlastne vymenovať niektoré potraviny obsahujúce vitamín K? Tento nepríliš známy vitamín je dôležitý na krvnú zrážanlivosť a mnohým ľuďom chýba.

Poznáte potraviny obsahujúce vitamín K? Patrí sem aj jedna dosť netradičná!

Čo vieme o vitamíne K?

Vitamín K patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch. Znamená to, že na jeho optimálne využitie potrebuje organizmus prítomnosť tukov. Preto je najlepšie užívať ho po jedle.

Poznáme dva druhy vitamínu K. Ten prvý, vitamín K1, nie je až také zložité získať – zdrojov je dosť. Poznáte ich podľa zelenej farby: kel, špenát, brokolica, rôzne druhy listových šalátov alebo ružičkový kel. Vitamín K1 je najčastejšie konzumovaným typom vitamínu K, pretože jeho kolegu, vitamín K2, je zo stravy ťažké dostať. Vitamín K2 vzniká hlavne pomocou baktérií v črevách ľudí alebo zvierat. Vitamín K2 sa považuje za oveľa užitočnejší, pretože ide o biologicky aktívnu formu a uvádza sa, že náš organizmus ho vie využiť až na 75 %. 

Až so začiatkom 20. storočia sa začalo zisťovať, že druhov vitamínu K je viac. Isté ale je, že prospešné sú všetky. Káčko sa doplňuje už novorodencom a podľa všetkého trpia nedostatkom vitamínu K aj dospelí.

Prečo nám vitamín K prospieva?

Jeho názov bol odvodený od termínu koagulácie, teda zrážania krvi. Okrem toho má druhú zásadnú úlohu: syntézu bielkovín do kostí. Oboje má čo do činenia s vápnikom – vitamín K2 totiž hrá hlavnú rolu v procese hospodárenia s vápnikom v tele. Stará sa o to, aby sa nezhromažďoval v cievach, kde by bol nežiaduci. Namiesto toho ho pomáha ukladať do kostnej hmoty a tu funguje doslova ako stavebný kameň. V celom tomto procese je podstatným pomocníkom aj vitamín D.

Vitamín K teda potrebujeme kvôli správnej krvnej zrážanlivosti a odolným kostiam. Prečo nám ale často jeho variant K2 chýba? 

Problém so získaním vitamínu K2

Nie je zložité jesť potraviny obsahujúce vitamín K, respektíve typ K1. Pri K2 je problém v tom, že potravinových zdrojov je málo. Určité, ale stále nedostatočné množstvo nájdeme v živočíšnych produktoch – v mäse, vajíčkach alebo mliečnych výrobkoch. Ako sme spomínali, vitamín K2 vzniká pri prítomnosti jemu prospešných baktérií a vďaka tomu ho obsahujú aj fermentované potraviny – kyslá kapusta, kvasená zelenina atď. 

Najviac vitamínu K2 obsahujú fermentované sójové bôby, čiže natto. Doma sú však v ázijskej kuchyni a aj keď natto kúpite aj u nás, nepredpokladá sa, že ho zjete toľko, aby ste si dopriali významnejšiu porciu vitamínu K2. 

Aj keď je ideálne získať živiny pomocou pestrého jedálneho lístka, v prípade vitamínu K2 je to zložité. Určite sa zamerajte na zelenú listovú zeleninu s obsahom vitamínu K1. Každé hlt sa počíta. V prípade K2 je možné siahnuť po výživových doplnkoch. Pozor – ak sa vás týka problém s krvnou zrážanlivosťou alebo užívate lieky na riedenie krvi, mal by o výživových doplnkoch s vitamínom K vedieť lekár.


Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyskúšajte supervitamín K2 zadarmo!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa