K2

Aké má zrážanlivosť krvi hodnoty a ako poznať, že niečo nie je v poriadku?

Krvný rozbor nám poskytuje dôležité informácie o našom zdraví. Aké má zrážanlivosť krvi hodnoty? A ako poznám, že niečo môže byť v neporiadku? Odpovede sa dozviete v tomto článku.

Aké má zrážanlivosť krvi hodnoty a ako poznať, že niečo nie je v poriadku?

Zrážanie krvi, čiže hemokoagulácia

Tento proces je značne komplikovaný a je možné ho vysvetliť v niekoľkých rovinách. Princípom je premena tekutej krvi na nerozpustný gél, inak povedané zahustí sa. Vytvorí sa akási sieť, do ktorej sa zachytia krvné doštičky a červené krvinky. Môžeme si to predstaviť napríklad ako upchaté sitko. 

Hodí sa nám to v prípade, že sa poraníme. Vďaka zrážaniu krvi si telo vytvorí vlastnú pomyselnú náplasť, zastaví sa krvácanie a tým pádom nevykrvácame. 

Zrážanlivosť krvi ale poznáme aj z iného pohľadu – môže ísť o stav vyžadujúci lekársku starostlivosť, pretože je potrebné mať hodnoty v norme. Ak by sa krv zrážala veľmi pomaly, hrozí mnoho komplikácií.

Zrážanlivosť krvi – hodnoty

Tí, ktorí už hodnoty krvi riešili, budú asi poznať skratku INR. U zdravého človeka považujeme za normálny rozsah 0,8 – 1,2. Mnoho ľudí však užíva lieky na riedenie krvi a tam bude číslo iné. Je potrebné konzultovať situáciu s lekárom a nesnažiť sa riadiť sa babskými radami. 

Prečo vlastne hodnoty zrážanlivosti krvi sledujeme? Aby sme včas odhalili prípadný problém. Zlá hemokoagulácia je rizikovým faktorom závažných zdravotných stavov.

Ako doma poznám, že sa niečo deje? 

Upozorniť vás môže časté krvácanie z nosa, zvýšená tvorba modrín alebo obyčajné drobné poranenia, ktoré však majú tendenciu masívnejšie krvácať. 

Vplyv má mnoho vrodených i získaných chorôb. Hlavným problémom je tu vyššia tvorba krvných zrazenín. Tie môžu doputovať k srdcu či mozgu, kde ako špunt uzatvoria prívod dôležitej cievy a orgán nebude zásobovaný. 

V domácich podmienkach si teda môžete všimnúť náznaky zlej krvnej zrážanlivosti. Je ale jasné, že bez návštevy lekára a krvných testov to nepôjde.

Srdce - ilustračný obrázok

Život s poruchou krvnej zrážanlivosti

Nech už sú príčiny a prejavy akékoľvek, je dôležité upraviť svoj životný štýl. Samozrejmosťou sú všeobecné odporúčania – nepiť alkohol, nefajčiť, racionálne upraviť jedálny lístok, vyvarovať sa stresu. 

Aké sú špecifické rady? Ľudia s týmto problémom by mali každé užívanie liekov konzultovať. Mnoho ich totiž ovplyvňuje krvnú zrážanlivosť. Je dobré dbať na stabilnú hladinu vitamínu K. Dôležitá je tiež správna hodnota krvného tlaku. Pri dlhom sedení a cestovaní môžu pomôcť kompresné pančucháče a ideálny je pravidelný pohyb. 

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyskúšajte supervitamín K2 zadarmo!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa