K2

Vitamín K2 v potravinách: kvalitu tu nemožno podvádzať

Málo známy vitamín, ktorý však plní dôležité funkcie. Počuli ste o ňom? A viete, kde hľadať vitamín K2 v potravinách? Napovieme vám, že hlavnú úlohu tu hrá ich kvalita.

Vitamín K2 v potravinách: kvalitu tu nemožno podvádzať

Vitamín K2 je najmenej známy

Rovnako ako jeho kolegovia, pre naše zdravie je nevyhnutný. Vitamín K2 poznáme iba od začiatku 20. storočia, ale odvtedy už predsa len ubehlo dosť rokov. Zásadným objavom bolo, že je potrebné rozlišovať dva varianty vitamínu K: vitamín K1 a vitamín K2. Majú rôzne činnosti aj zdroje.

Na čo je vitamín K2 dobrý?

Jednoduchá poučka hovorí, aby sme si zapamätali dve K, ako Kosti a Krv. Vitamín K totiž pomáha ukladať vápnik, ktorý sa zo stravy vstrebáva do krvi a následne až do kostí. Tam tvorí stavebný prvok kostnej hmoty. Keby sa naopak hromadil v krvi, mohol by sa začať usadzovať v cievnych stenách, čo zas vedie k mnohým problémom.

Vitamín K je teda akýsi nenápadný pomocník či prenášač vápnika, bez ktorého sa nemožno obísť. Viete, kde je vitamín K2 v potravinách?

Zaujímavosť: zdroje vitamínu K2 sú vo farmárskych produktoch

Čo sa týka iných vitamínov, nehrá pôvod ich zdrojov až taký markantný rozdiel. Tu je to však inak: zo všetkého najviac nájdeme vitamín K2 v potravinách farmárskeho pôvodu, teda vo vajciach od sliepok, ktoré žili vo voľnom chove či v mliečnych produktoch z mlieka kráv, ktoré sa mohli pásť vo voľnej prírode. 

Ukázalo sa totiž, že zvieratá živené priemyslovým krmivom žijúce vo vnútorných priestoroch a stiesnených podmienkach neprodukujú mlieko, mäso či vajcia s dostatočným obsahom vitamínu K2. Ani také potraviny však nemožno označiť za nejaký super zdroj. Tým je tzv. natto – fermentované sójové bôby.

Potraviny bohaté na vitamín K - ilustračný obrázok

Pochúťka z Ázie – natto

Natto, niekedy tiež nattó, sú sójové bôby fermentované baktériou Bacillus subtillis. Často sa mu hovorí syr natto, ale keďže nejde o mliečny výrobok, je skôr vizuálne podobný bežnému syru. Je ľahšie stráviteľný ako sója v iných formách.

Najzaujímavejšie na natto je to, že obsahuje veľké množstvo vitamínu K2. Pokiaľ by ste ho konzumovali pravidelne, vitamín K by ste tak dobre doplnili. Bohužiaľ, je to zároveň potravina, ktorá sa na slovenskom stole objaví len veľkou náhodou. Odporúčame teda poobzerať sa tiež po výživových doplnkoch s vitamínom K2.
 

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyskúšajte supervitamín K2 zadarmo!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa