K2

Nedostatok vitamínu K spôsobuje poruchy zrážanlivosti krvi

Káčko je celkom špecifický a menej známy vitamín a je fajn myslieť na jeho dostatočný príjem. Vo vzácnych prípadoch nedostatok vitamínu K spôsobuje poruchy zrážanlivosti krvi. Na čo všetko nám slúži?

Nedostatok vitamínu K spôsobuje poruchy zrážanlivosti krvi

Vitamín K a jeho podoby

Ako vitamín K súhrnne označujeme hneď niekoľko podobných zlúčenín potrebných na fungovanie tela. Tými najznámejšími sú vitamín K1 a vitamín K2. Prijímame ich v potrave, ale v určitom množstve si ich telo vie vytvoriť v črevách. Tomuto procesu pomáhajú priateľské baktérie črevnej mikroflóry, o ktorú by sme sa mali náležite starať. 

  • Vitamín K1 nájdeme v zelenej zelenine, ako je kel, špenát, šalát, brokolica a mnohé ďalšie. V jedálnom lístku by sme ho teda mali mať dostatok. 
  • Vitamín K2 sa v potrave vyskytuje málo – obsahujú ho fermentované potraviny. Vôbec najviac je ho v tzv. natte – sójových bôboch. Menej potom napríklad v kyslej zelenine. Vitamín K2 je užitočné doplňovať vo výživových doplnkoch. 

Role vitamínu K

Najzásadnejšie nám Káčko prospieva v tom, že sa podieľa na zrážanlivosti krvi a podporuje kvalitu kostí. Spolupracuje s vápnikom a pomáha ho ukladať z krvného riečiska do kostnej hmoty. Vitamín K je užitočný pre všetkých, ktorí trpia napríklad na krvácavosť z nosa. 

Zaujímavosť: písmeno K, ktoré dalo tomuto vitamínu názov, je odvodené od nemeckého slova Koagulation – zrážanie krvi. 

Vitamín K – nedostatok

V našich končinách je celkom vzácny, pretože vitamín K prijímame zo stravy. Iná situácia je ale u ľudí, ktorí trpia poruchou vstrebávania živín.

Nedostatok vitamínu K sa môže objaviť tiež u tých, ktorí užívajú dlhodobo antibiotiká – tie totiž ničia črevnú mikroflóru, ktorá je nevyhnutná pre vlastnú tvorbu vitamínu K. Ďalej sa týka alkoholikov, osôb s ochorením pečene či novorodencov, ktorých zažívací trakt zatiaľ nevie vitamín K vytvoriť v potrebnom množstve. Nedostatok vitamínu K spôsobuje najmä poruchy zrážanlivosti krvi, čo má vplyv na celkové zdravie.

Srdce - ilustračný obrázok

Výživové doplnky s vitamínom K

Ak sa rozhodnete riešiť pri vitamíne K nedostatok pomocou výživových doplnkov, zamerajte sa v ich zložení hlavne na obsah vitamínu K2. Na rozdiel od vitamínu K1 ho prijímame v strave oveľa menej a má o niečo dôležitejšiu rolu. 

Pozor – tí, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, by sa o doplňovaní vitamínu K mali poradiť s lekárom!

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyskúšajte supervitamín K2 zadarmo!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa