K2

K2: vitamín rozpustný v tuku, ktorý je dôležitý pre krvnú zrážanlivosť

Už ste o ňom počuli? Ak nie, v tomto článku sa dozviete všetko, čo tento vitamín rozpustný v tuku vie, a prečo je vlastne táto jeho vlastnosť dobrá.

K2: vitamín rozpustný v tuku, ktorý je dôležitý pre krvnú zrážanlivosť

O čo sa v tele stará vitamín K? 

Jeho hlavnou úlohou je pomôcť procesu, počas ktorého sa ukladá vápnik z krvi do kostí. Bez neho by to skrátka nešlo. Jednak je dôležité, aby sa vápnik ukladal a tvoril kostnú hmotu, pretože to znamená mať pevné a odolné kosti. Po druhé nie je dobré, aby sa vápnik koncentroval v krvnom riečisku – časom by mal tendenciu zostávať na cievnych stenách, ktoré by boli v dôsledku toho náchylnejšie na poškodenie. 

Poznáme dva druhy tohto vitamínu rozpustného v tukoch – vitamín K1 a vitamín K2.

Vitamíny rozpustné v tukoch a vo vode

Tieto živiny môžeme rozdeliť do dvoch základných skupín:

Vitamíny rozpustné vo vode, teda vitamín C a vitamíny skupiny B, nie je tak komplikované získať. Nájdeme ich v mnohých potravinách, ktoré jeme každý deň. Jednoducho si preto vytvoríme zásobu vitamínov rozpustných vo vode, ale rovnako jednoducho ju tiež stratíme. To, čo organizmus aktuálne nespotrebuje, sa hneď vylúči močom. 

Vitamíny rozpustné v tukoch (A, D, E a K) si naopak telo vie uložiť do zásoby o niečo dlhšie. Daňou za túto výhodu je fakt, že už nie sú tak bežne dostupné v jedle. Respektíve, majú svoje konkrétne zdroje. Čo sa týka vitamínu K2, ten nájdeme vo veľmi špeciálnej surovine: fermentovaných sójových bôboch. O niečo menej potom aj v iných fermentovaných produktoch. Aj keď sú nesmierne prospešné aj z ďalších dôvodov, jeme ich skôr sviatočne. 

Ako doplniť vitamín K2?

Už sme spomínali, že je to vitamín rozpustný v tukoch a preto je fajn užívať ho spoločne s nejakým tukom. Či už pôjde o vitamín k2 v potravinách, alebo o formu výživového doplnku. Čo obsahuje vitamín K? Zásobte svoju chladničku zelenými potravinami!

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyskúšajte supervitamín K2 zadarmo!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa