K2

Natto patrí medzi najbohatšie potraviny obsahujúce vitamín K. Čo to ale je?

Niekedy sa považuje za syr, iným pripomína skôr tempeh. Čo je to natto a aké ďalšie potraviny obsahujúce vitamín K môžete zaradiť do svojho jedálneho lístka?

Natto patrí medzi najbohatšie potraviny obsahujúce vitamín K. Čo to ale je?

Natto nie je len pochúťkou pre vegánov

Ide o fermentované sójové bôby. Práve pôvodná surovina vedie často ľudí k myšlienke, že natto je typickým pokrmom vegánov, ako napríklad tofu. Natto je pokladom japonskej kuchyne a tak si na svoje prídu všetci milovníci ázijských chutí. Napriek tomu, že ste o ňom zatiaľ možno nepočuli, dá sa už celkom ľahko kúpiť prevažne v zdravých výživách.

Počas výroby dochádza k fermentácii sóje, čím sa stáva stráviteľnejšou a zároveň je obohatená o baktérie prospievajúce nášmu zažívaniu.

Natto má orieškovú, kyslastú chuť a pravdou je, že je potrebné si na ňu zvyknúť. Určite je lepšie ho kombinovať. V Ázii sa používa jednak ako dochucovadlo iných pokrmov, alebo sa konzumuje samotné. 

Natto je plné vitamínu K2

Pýtate sa, prečo by ste vlastne vôbec mali natto jesť? Dôvodom je vysoký obsah vitamínu K2. Tento typ vitamínu totiž nenájdeme v jedálnom lístku často, napriek tomu, že je pre nás dôležitý. Natto patrí medzi vôbec najbohatšie potraviny obsahujúce vitamín K2. Samozrejme ho nájdeme aj inde – napríklad vo fermentovanej zelenine, vajciach a mliečnych produktoch. Lenže je ho tam v porovnaní s nattom o dosť menej. A na čo vlastne ten vitamín K potrebujeme? 

Vitamín K pre zdravé kosti a správnu krvnú zrážanlivosť

Tento vitamín K je zo všetkých ostatných asi najmenej známy. A pritom bola za jeho objav udelená Nobelova cena. Patrí do skupiny vitamínov rozpustných v tukoch a známy je v dvoch typoch: vitamín K1 a vitamín K2.

Vitamín K1 nie je až také zložité získať – nájdeme ho hlavne v zelenej a listovej zelenine. Brokolica, kel, špenát alebo mangold nám dodajú slušnú porciu vitamínu K. 

Vitamín K2 je zložité získať preto, že jeho zdrojov je málo. Napriek tomu, že potrebujeme obidva typy, odporúčame tak častú konzumáciu potravín bohatých na vitamín K, ako aj doplňovanie typu K2.

Vďaka vitamínu K je zaistený správny proces zrážanlivosti krvi. Ďalej pomáha v organizme hospodáriť s vápnikom. Ten sa z krvi ukladá do kostí a tvorí tu kvalitnú hmotu.

Ako doplňovať vitamín K?

Orientujte sa skôr na typ K2. Odporúčame užívať ho po jedle, pretože sa vstrebáva pri prítomnosti tukov. O suplementácii vitamínu K by sa mali poradiť s lekárom ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi alebo riešia problémy so srdcom či krvnou zrážanlivosťou. 


Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyskúšajte supervitamín K2 zadarmo!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa