K2

Na čo je vitamín K a ktorý jeho typ je dobré doplňovať?

Najmenej známym vitamínom je práve tento. Pritom bol jeho objav ocenený Nobelovou cenou. Poďte sa s nami pozrieť na to, na čo je vitamín K a v čom je jeho špecifikum.

Na čo je vitamín K a ktorý jeho typ je dobré doplňovať?

Pamätajte si dve písmená K

Podľa toho budete vždy vedieť, na čo je vitamín K dobrý. Sú to:

Kosti – vitamín K sa podieľa na procese ukladania vápnika z krvného riečiska do kostí, čím podporuje ich kvalitu a odolnosť.

Krv – vitamín K je tiež dôležitý na správne zrážanie krvi. Všetko je ale prepojené a aj tu je dôležitý spomínaný vápnik. Nadbytok kalcia v krvi nie je dobrý preto, že sa môže hromadiť a zachytávať sa na cievnych stenách. Vitamín K pomáha tomu, aby tomu tak nebolo.

Vitamín K je rozpustný v tukoch a preto by sme ho mali i s tukmi prijímať. Vďaka tomu sa dobre vstrebe. 

Väčšina ľudí má skôr nedostatok vitamínu K

Je zaujímavé, že obyvatelia jednotlivých krajín sa v tomto smere líšia. Vplyv má aj to, čo sa všeobecne v danom štáte obvykle konzumuje. Vitamín K existuje v dvoch formách, a to vitamín K1 a vitamín K2.

  • Vitamín K1 obsahuje hlavne zelená a listová zelenina. Nie je problém nájsť jeho zdroje – môže to byť kel, brokolica, špenát, listové šaláty a ďalšie. 
  • Vitamín K2 nájdeme v menšej miere vo vajíčkach a kvalitných mliečnych výrobkoch – zvieratá, ktoré ich produkujú, by mali byť kŕmené prirodzenou potravou, ako je čerstvá tráva. 

Najväčším zdrojom vitamínu K2 je ale tzv. natto, čiže fermentovaná sója. Je to obľúbená pochúťka v Ázii, u nás by sme ju ale ťažko našli u niekoho v chladničke.

Nedostatok vitamínu K2 preto ohrozuje väčšinu populácie. Je dobré ho doplňovať už v strednom veku, aby sme podporili odolnosť kostí a zubov. V dôchodkovom období veľakrát chýbajú organizmu aj ďalšie živiny a vlastne sa aj zvyšujú nároky. Pretože je dôležité udržať si funkčný pohybový aparát, nezabudnite na vitamín K pre svoje kosti.

Ako doplniť vitamín K?

Môže byť súčasťou výživových doplnkov so širším zložením, alebo samostatne. Ako sme spomínali, je lepšie užívať ho počas jedla kvôli vstrebávaniu. Vitamín K odporúčame dodávať telu pravidelne a neprekračovať odporúčané dávkovanie.

Ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, alebo majú problémy so srdcom atď., by mali výživové doplnky s vitamínom K konzultovať s lekárom.



Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyskúšajte supervitamín K2 zadarmo!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa