K2

Vitamíny na žily a cievy – poznáte tie najdôležitejšie?

Kto by nechcel mať zdravé srdce? Ak sa o svoje zdravie zaujímate, asi už viete, že pre srdce sú veľmi dôležité omega-3 kyseliny. Čo ale vitamíny na žily a cievy? Spomeniete si aspoň na ten najdôležitejší?

Vitamíny na žily a cievy – poznáte tie najdôležitejšie?

V hlavnej role vitamín K

Vôbec najdôležitejší medzi vitamínmi na žily a cievy je vitamín K. Káčko prispieva k správnej krvnej zrážanlivosti a má zdokumentované účinky na srdce a cievy. 

Jeho druhou dôležitou úlohou je ukladanie vápnika z krvného riečiska do kostí. Pomocou vitamínu D sa stará o to, aby sa kalcium neusadzovalo v cievnych stenách a doputovalo až do kostí. Ak by sa vápnik v cievach hromadil, znamenalo by to ich krehkosť a menšiu odolnosť. 

Rozdiel medzi druhmi vitamínu K

Poznáme vitamín K1 a vitamín K2 a od seba sa pomerne líšia. 

Vitamín K1 obvykle nie je zložité získať pomocou jedálneho lístka. Môžete si ho zapamätať podľa zelenej farby – jeho zdrojom je totiž zelená listová zelenina ako je kel, špenát, šalát, rukola, ale napríklad aj brokolica. 
Vitamín K2 sa v potrave veľmi nevyskytuje. Niečo málo nájdeme vo fermentovaných produktoch, najviac je ho ale v prapodivnej potravine zvanej natto. Sú to fermentované sójové bôby a aj keď by sme ich často našli v strave Aziatov, na našich tanieroch sa neobjaví prakticky nikdy. 

Obidva typy vitamínu K potrebujeme. Sú rozpustné v tukoch, takže si ich telo vie uložiť do zásoby, ale aj napriek tomu odporúčame pravidelné doplňovanie, pretože zásoby nie sú nekonečné.

Kto by mal doplňovať vitamín K

A najmä vitamín K2? Dá sa povedať, že vlastne každý, ako je už jasné, potravinových zdrojov vitamínu K2 je málo, lenže my tento vitamín potrebujeme pre krvnú zrážanlivosť aj zdravé kosti. 

Kolená - ilustračný obrázok

Predsa len sa nájdu ľudia, ktorí by na neho skutočne nemali zabúdať. Jednak sú to seniori, u ktorých je kvalita kostí ohrozená vekom a zároveň je potrebné udržať si hustotu kostnej hmoty.

Okrem nich sa odporúča vitamín K2 ženám po menopauze. V tomto období dochádza k veľkým hormonálnym zmenám, ktoré spôsobujú zhoršené ukladanie vápnika do kostí. Ženy sú v tomto veku viac ohrozené, než muži. Zaujíma vás ktoré potraviny obsahujú vitamín K?  Napovieme vám, že hlavnú úlohu tu hrá ich kvalita.

Kto by naopak vitamín K užívať nemal?

To presne určí skutočne len lekár, ale je nutné podotknúť, že na vlastnú päsť by nemali Káčko užívať ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi alebo na srdce. Obvykle sú poučení, že ak by radi užívali nejaký výživový doplnok, mali by sa vopred dohodnúť s lekárom. Napriek tomu si dovoľujeme túto informáciu spomenúť, aby nedošlo k zbytočným nepríjemnostiam. Samozrejmosťou je, že rovnako by mali postupovať aj tehotné a dojčiace ženy.

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyskúšajte supervitamín K2 zadarmo!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa