K2

Čo obsahuje vitamín K? Zásobte svoju chladničku zelenými potravinami!

Vitamín K je vynikajúcou živinou pre zrážanie krvi, zdravé srdce a silné kosti. Ale kde ho získať? Viete, čo obsahuje vitamín K? Povieme vám, aké dobroty si treba kúpiť.

Čo obsahuje vitamín K? Zásobte svoju chladničku zelenými potravinami!

Na čo je vitamín K dobrý?

Spomedzi ostatných vitamínov je jedným z najmenej známych. Je to škoda, pretože sa podieľa na niekoľkých kľúčových činnostiach, bez ktorých sa telo nezaobíde:

  • Je súčasťou procesu zrážania krvi,
  • pomáha ukladať vápnik z krvi do kostí,
  • stará sa o srdce a cievny systém.

Vitamín K je známy v dvoch formách, ktoré rozoberieme nižšie. Vo všeobecnosti je vitamínu K v našej strave pomerne málo, najmä vitamínu K2. Prečítajte si, čo obsahuje vitamín K:

Vitamín K1 hľadajte v zelenine

Listový šalát, kapusta, špenát, brokolica alebo kel – to je len niekoľko zástupcov zelenej farby, ktorá vás upozorní na prítomnosť vitamínu K1. Túto formu vitamínu K nie je ťažké získať. Všetci by sme mali jesť zeleninu. Môžeme ju zohnať v každom obchode alebo aj v záhrade. 

Potraviny bohaté na vitamín K

Zároveň sa zistilo, že vitamín K1 sa v tele využíva pomerne málo. Iba časť sa vstrebáva a zvyšok sa vylučuje.

Vitamín K2 má veľmi neobvyklý zdroj

V našej strave jednoznačne prevláda vitamín K1, potrebný je však aj jeho brat K2. Nachádza sa vo fermentovaných potravinách, najmä v tzv. syre natto - pochúťke zo sójových bôbov. Tá je však doma v Ázii, nie tu v našej krajine. Menšie množstvá vitamínu K2 sa nachádzajú vo vajciach a mlieku farmárskeho pôvodu. 

Zaujímavosť: Vitamín K2 je v malom množstve tvorený aj črevnými baktériami. Ďalší dôvod, prečo sa starať o svoj mikrobióm!

Ľudia užívajúci lieky na riedenie krvi by mali byť opatrní pri užívaní vitamínu K. V takom prípade odporúčame konzultáciu s lekárom. V opačnom prípade by sme však všetci mali myslieť na dostatočný príjem Káčka. Snažte sa každý deň jesť niečo, čo obsahuje vitamín K, alebo zvážte kvalitný výživový doplnok. Vaše srdce a kosti sa vám poďakujú!

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyskúšajte supervitamín K2 zadarmo!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa