K2

Nedostatok železa – čo jesť a aké má prejavy?

Trápi vás nedostatok železa? Čo jesť, aby ste ho správne doplnili? A ako ho vlastne poznáte? Odpovede sa dozviete v tomto článku.

Nedostatok železa – čo jesť a aké má prejavy?

Železo si telo samo nevyrába

Získava ho teda z pestrej stravy. Najviac železa v tele je uloženého v červených krvinkách, ktoré majú za úlohu transportovať kyslík. To je vlastne alfou a omegou všetkých problémov, ktoré spôsobuje nedostatok železa. 

Ak nie je niektorá časť tela dostatočne zásobená kyslíkom, prejaví sa to. Môžeme cítiť svalovú únavu a slabosť, brnenie, pocit handrovitosti. Často má nedostatok železa prejavy ako mdloby, spavosť, fyzické i psychické vyčerpanie, nevoľnosť alebo zažívacie problémy. Stav, kedy máme kvôli nedostatku železa i nedostatok červeného krvného farbiva (hemoglobínu) a teda dochádza k nedostatočnému zásobeniu orgánov kyslíkom, sa nazýva anémia – málokrvnosť. 

Prečo je pre nás železo také dôležité?

Doslova ho potrebujeme pre život. Železo sa podieľa na správnom raste v období vývoja, podporuje imunitný systém, je dobré pre kvalitu vlasov a pokožky, alebo podporuje výkonnosť a energiu človeka.

O niečo viac potrebujú dostatok železa ženy. To kvôli stratám počas menštruácie. Často sa odporúča doplňovať tiež tehotným ženám, pretože zo zásob železa je vyživovaný aj plod.

Ak sa rozhodnete doplňovať železo, zamerajte sa aj na jeho formy. Rozlišujeme totiž tzv. hémové a nehémové železo. Vysvetlíme si to nižšie: 

Aké sú druhy železa?

Hémové železo pochádza zo živočíšnych potravín. Výhodu má v tom, že naše telo je schopné vstrebať až 30 % hémového železa. Dá sa teda povedať, že na dorovnanie deficitu je vhodnejšie. Hémové železo nájdeme v mäse a vnútornostiach.

Nehémové železo je rastlinného pôvodu. Jeho zdrojov je viac a pre mnoho ľudí sú dostupnejšie. Patrí sem šošovica, fazuľa a iné strukoviny, marhule, listová zelenina, alebo napríklad tekvicové semienka. Bohužiaľ je pre nás nehémové železo horšie vstrebateľné.

Všetky zdroje železa sú hodnotné! Dôležitá je aj pestrosť, preto sa orientujte hlavne týmto smerom. Problém s nedostatkom železa môžu mať vegetariáni a vegáni. Odporúčame im zaradiť do jedálneho lístka dostatok strukovín. 

Ak trpíte málokrvnosťou či inými zdravotnými problémami, ktoré súvisia s nedostatkom železa, určite situáciu riešte s lekárom. Doplnenie železa svojpomocou, iba potravinami, nemusí v takých prípadoch stačiť. 

Tip: pre správnu krvotvorbu je dôležitý tiež vitamín K. Prečítajte si články na našom blogu. Tomuto menej známemu vitamínu sa tu venujeme často. 


Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyskúšajte supervitamín K2 zadarmo!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa