K2

Čo robiť, keď tečie krv z nosa? Rozhodne sa nezakláňať!

Prvú pomoc sme mali v škole všetci, ale čím viac je to rokov, tým menej si pamätáme. Viete, čo robiť, keď tečie krv z nosa a čoho sa radšej vyvarovať?

Čo robiť, keď tečie krv z nosa? Rozhodne sa nezakláňať!

Na začiatok teória: prečo tečie krv z nosa?

Aj keď je pohľad na prúdy krvi pre mnohých náročný a niekto dokonca omdlie, situácia v skutočnosti nie je taká vážna. Krv tečie z nosa preto, že popraskajú drobunké cievy. A pretože ich je veľké množstvo, môže to zdanlivo vyzerať na poriadnu krvnú stratu. 

Príčinou môže byť napríklad len suchý vzduch v miestnosti, nádcha, krvný tlak, úraz, alebo aj nedostatok vitamínu C. Niektorí ľudia na krvácanie z nosa trpia často, iných to stretne dvakrát za život. Aj keď nejde o nič vážne, pri podozrení sa radšej obráťte na lekára, aby ste mali istotu. 

Nesnažte sa krv poslať späť

Čo má vytiecť musí von. Krv z nosa nemožno poslať späť tým, že zakloníte hlavu. To je skutočne zlý nápad, pretože hrozí vdýchnutie krvi a následné dusenie. V prvom rade skúste zachovať pokoj. 

Naopak sa predkloňte a nechajte krv voľne vytiecť, ideálne nad umývadlom. Ak tá možnosť nie je, poslúžia vreckovky alebo akákoľvek nasiakavá tkanina. Netlačte si nos, aby krv netiekla – keď už, tak oblasť v úrovni očí. 

Krvi môže byť viac či menej a aj keď je to nepríjemné, všetko potrvá pár minút. Pomáha studený mokrý uterák alebo obklad zozadu na krk – chlad podporí stiahnutie ciev a tým sa prirodzene zastaví krvácanie.

Čo robiť, keď tečie krv z nosa? - ilustračný obrázok

Vplyv má aj vitamín K a vitamín C

Z dlhodobého hľadiska pomáha užívať Céčko a Káčko z viacerých dôvodov. Vitamín C sa odporúča pri zvýšenej krvácavosti preto, že podporuje kvalitu cievnych stien. Vitamín K2 má zase vplyv na krvnú zrážanlivosť. Navyše ide o vitamín, ktorý je veľmi zložité získať z bežnej stravy. Čo obsahuje vitamín K? Jeho zdrojom sú fermentované produkty, najmä sója. 

Pre obidva vitamíny platí, že nefungujú ako prvá pomoc pri krvácaní z nosa. Pomáhajú dlhodobo. 

Dúfame, že sa vám dnešný článok páčil a dozvedeli ste sa čo robiť, keď tečie krv z nosa. Ďalšie zaujímavosti o vitamíne K2 sa dozviete v ostatných článkoch na blogu. 
 

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyskúšajte supervitamín K2 zadarmo!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa