Okrem procesu zrážania krvi sa vitamín K2 podieľa tiež na metabolizme vápnika. Ten pomáha „navádzať“ vápnik do kostného tkaniva a prispieva tak k udržaniu normálneho stavu kostí.
Čo je to vstrebateľnosť a prečo na nej záleží?
Vstrebateľnosť je v podstate to, ako dobre dokáže naše telo využiť živiny, ktoré prijímame v strave alebo doplnkoch. Vitamíny skupiny K patria k tým, pri ktorých na vstrebateľnosti skutočne záleží – nie všetky jeho formy sú totiž pre naše telo rovnako dostupné. Zatiaľ čo vitamín K1, ktorý nájdeme v rastlinných zdrojoch vrátane listovej zeleniny, dokáže telo využiť len obmedzene, s vitamínom K2 z fermentovaných potravín a niektorých živočíšnych produktov to vie oveľa lepšie.
Keď si dáte napríklad natto alebo kvalitný zrejúci syr, bohaté na vitamín K2, vaše telo z nich získa viac „aktívneho“ vitamínu K než v prípade zeleninového šalátu.
Vitamín K2 v strave kombinujte s tukmi
Ak chcete z vitamínu K získať maximum, zamerajte sa nielen na jeho množstvo, ale tiež na výber ďalších potravín a spôsob ich prípravy. Tie môžu mať prekvapivo veľký vplyv na to, ako dobre vaše telo tento dôležitý vitamín využije. Vitamín K2 totiž patrí medzi vitamíny rozpustné v tukoch, a preto je dôležité myslieť aj na ich príjem vždy, keď vitamín K zaraďujete do jedálneho lístka. Ak siahnete po prírodných zdrojoch vitamínu K, máte vyhrané – bývajú často bohaté nielen na neho, ale aj na tuky. Ide napríklad o mäso, tvrdé syry alebo vaječné žĺtka.
Z výživových doplnkov vyberajte také, v ktorých zložení nájdete tiež tuky.
Kde vitamín K NEnájdete?
V niektorých prípadoch môže byť vhodné množstvo vitamínu K v jedálnom lístku skôr obmedzovať. A je teda dôležité poznať aj potraviny spadajúce do zdravého jedálneho lístka, v ktorých je vitamínu K málo.
Zelenina
Do jedálneho lístka môžete zaradiť v minulosti veľmi rozšírenú a dnes naopak zanedbávanú kvaku, ale tiež červenú repu, kukuricu, tekvicu alebo baklažán. Obávať sa nemusíte ani cibule.
Huby
Vitamín K v hubách nenájdete – a to v surovom ani vo varenom variante.
Ovocie
Dopriať si môžete melón, banány, ale tiež liči alebo ananás, jahody, nektárinky, broskyne a jablká.
Obilniny
Všetky obilné výrobky obsahujú veľmi málo alebo vôbec žiadny vitamín K. Ako prílohu tak môžete zaradiť bielu ryžu, cestoviny, celozrnný chlieb i quinou.
Zdroj:
https://www.szpi.gov.cz/soubor/voditka-szpi-2024-prilohy.aspx