K2

Aké má vitamín B1, čiže tiamín účinky? Rolu hrá hlavne pre nervový systém.

Vitamínov skupiny B existuje mnoho. V tomto článku sa zameriame na to, aké má tiamín účinky, ako ho doplňovať a čo znamená nedostatok vitamínu B1.

Aké má vitamín B1, čiže tiamín účinky? Rolu hrá hlavne pre nervový systém.

Najprv trocha histórie

Vitamín B1 bol objavený približne pred sto rokmi. Všeobecne ale poznáme viac variantov vitamínu B; každý z nich má trochu iné účinky i zdroje. Napriek tomu, že sú vitamíny skupiny B popisované jednotlivo, doplňujú sa často spoločne, ako tzv. B-komplex.

Objav tiamínu je spojený s dnes vzácnym ochorením beri-beri, teda priamym nedostatkom vitamínu B1. Zaujímavé na tom je, že beri-beri trpeli hlavne námorníci, ktorí mali počas dlhých ciest po mori jednotvárnu a na živiny chudobnú stravu. Keď do jedálneho lístka zaradili kvalitné výživné potraviny, bola choroba prakticky vyhubená. Podobné to bolo napríklad aj so skorbutom, ktorý súvisí s nedostatkom vitamínu C. Dobrý príklad toho, že strava je skutočne kľúčom k zdraviu! 

V čom je obsiahnutý tiamín alebo Zdroje vitamínu B1

Tiamín je v menšej miere v mnohých živočíšnych i rastlinných potravinách. Nájdeme ale aj zdroje, ktoré sú doslova vitamínovou bombou. V tomto prípade sú to celozrnné obilniny. Ak sa zrno nelúpe, zachová si oveľa viac vitamínov a minerálov, pretože sú hlavne v šupke. Ďalej je vitamín B1 v orieškoch a semienkach, mäse, neočakávaným zdrojom sú pivovarské kvasnice. 

Existujú však aj potraviny, ktoré vstrebávanie tiamínu obmedzujú, a to je hlavne čierny čaj a káva. 



Aké má tiamín účinky

Zo všetkého najviac podporuje normálnu funkciu nervovej sústavy. Okrem toho je výborný proti únave a vyčerpaniu a tiež je súčasťou energetického metabolizmu. V týchto oblastiach sa prejavuje aj jeho prípadný nedostatok, teda vlastne beri-beri. Sú to neurologické problémy, malátnosť, vyčerpanie, zlá psychika alebo zmätenosť. 

Vitamín B1 je rozpustný vo vode. V tele sa preto zdrží maximálne jeden alebo dva týždne. Je preto dôležité myslieť na pravidelný príjem. Vysoké dávky tiamínu sú naopak zbytočné (výnimkou by mohlo byť len odporúčanie lekára). 

O niečo vyšší príjem tiamínu je odporúčaný tehotným ženám, tiež muži mávajú mierne vyššiu potrebu. Skôr pamätajte na to, že spotreba vitamínu B1 v tele stúpa pri záťaži. Doplňovať ho môžete zaradením potravín s tiamínom, alebo napríklad v rámci výživových doplnkov, kde býva spojený aj s inými živinami, s ktorými sa dobre dopĺňa.



Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyskúšajte supervitamín K2 zadarmo!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa