K2

Čo sú Omega-3 mastné kyseliny?

Omega-3 sú dve polynenasýtené mastné kyseliny EPA a DHA. Sú to tuky, ktoré sa radia medzi „prospešné“ a ktoré majú mnoho benefitov pre každého z nás, či už ide o športovcov, deti alebo seniorov. Sú to takzvané esenciálne mastné kyseliny, čo znamená, že si ich telo nedokáže vyrobiť samo, takže ich musíme nášmu organizmu dodávať v strave alebo jej doplnkoch.

Čo sú Omega-3 mastné kyseliny?

Základná charakteristika

V súvislosti s omega-3 sa často hovorí aj o omega-6 mastných kyselinách. Je dôležité ale vedieť, že to sú dva úplne odlišné typy polynenasýtených mastných kyselín. Zdravý organizmus človeka vyžaduje oba typy, ale v určitom pomere. Je značne veľká pravdepodobnosť, že hoci máte nedostatok omega-3 mastných kyselín, budete mať naopak prebytok omega-6. Dôvod je prostý. Ak sa budeme baviť o strave, omega-3 získate prevažne konzumáciou mastných rýb, kdežto omega-6 mastné kyseliny sú ľahko dostupné z orechov, vajec, mäsa či olejov. Vzhľadom na to, že nie sme prímorský štát, máme vo zvyku siahnuť skôr po mäse a vajciach než po čerstvej rybe.

Prečo je dôležité telu dodávať omega-3?

Omega-3 mastné kyseliny, teda oleje z tučných rýb, majú priaznivý vplyv na náš srdcovo-cievny systém, napomáhajú správnemu fungovaniu pohybového aparátu a napríklad športovcom pomáhajú lepšie budovať svalovú hmotu. Veľmi dôležité sú ako pre tehotné, tak už dojčiace ženy. Omega-3 prispievajú k správnemu vývoju zraku a mozgu nenarodeného dieťaťa a následne k správnemu vývoju dojčaťa.

Nesporným pozitívom konzumácia omega-3 mastných kyselín je aj stimulácia mozgových funkcií a posilňovanie pamäte jedinca.

Kde sa omega-3 vyskytujú a ako ich môžem telu doplniť?

Ako už bolo vyššie spomenuté, omega-3 mastné kyseliny sa vyskytujú prevažne v tučných rybách, ako sú losos, makrela, sleď, ančovičky alebo napríklad sardinky. Ďalej sa vyskytujú v mäse z voľne sa pasúceho dobytka. Tu by sme ale mali zbystriť pozornosť. Je naozaj dôležité vedieť, že mäso pochádza z hovädzieho dobytka kŕmeného trávou, pretože bežné hovädzie obsahuje viac omega-6 než omega-3 mastných kyselín.

Ak ste vegán či vegetarián, nezúfajte. Z rastlinných zdrojov tejto dôležitej kyseliny môžeme uviesť napríklad vlašské orechy, ľanové alebo šalvie semienka. Treba však dodať, že konzumáciou týchto potravín nemusíte dosiahnuť vytúženú hladiny omega-3 vo vašom tele tak, ako by ste dosiahli konzumáciou rýb. A práve pre vás sú tu výživové doplnky. Či už ste vegetarián, vegán alebo vám ryby skrátka nechutia, môžete omega-3 mastné kyseliny telu dodať jedným zo suplementov.

Medzi najkvalitnejšie na trhu patrí napríklad OmegaMarine Forte+ firmy NaturaMed. Ide o vysoko kvalitný výživový doplnok, ktorý obsahuje nielen omega-3, ale aj omega-6, -7 a -9 mastné kyseliny, nemenej dôležité pre lepšie fungovanie vášho organizmu.

Vitamín K2 Complex balení

Vitamín K2 Complex

Vyskúšajte supervitamín K2 zadarmo!
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


Vaše komentáre

Vložte svoj komentár:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznícka podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svoj komentár:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.

Odosiela sa